В Уряді підбили підсумки першого тижня кампанії «Лікар для кожної сім’ї»

15:57 7 Квітня 2018

В Уряді підбили підсумки першого тижня кампанії «Лікар для кожної сім’ї»

Фото: carpatobserver.eu

Понад 150 тисяч українців обрали своїх лікарів з 2  квітня. З початком кампанії у кожного з’являється можливість вільно  обрати свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Про це пише «Урядовий портал».

Кінцевого терміну підписання декларацій немає, але по всій країні люди відповідально підійшли до вибору своїх лікарів.

Кампанія з вибору лікаря розпочалася в усіх областях України. До  системи «Електронне здоров’я» на 4 квітня підключено 63% комунальних  закладів, які надають первинну медичну допомогу, і щодня до них  приєднуються нові. Загалом з часу запуску електронної системи охорони  здоров’я підписано понад 266 тисяч декларацій про вибір лікаря.

Така кампанія проходить в Україні вперше, тож в деяких  регіонах на початку виникли певні труднощі. Так, у Львові старт кампанії  про вибір лікаря був відкладений, а в Дніпрі тимчасово призупинили  підпис декларацій за рішенням місцевої влади. Міністерство охорони  здоров’я оперативно допомогає вирішувати локальні питання. З 6 квітня  заклади Львова почали підписання декларацій. В Дніпрі найближчим часом  заклади також відновлять кампанію.

Були і поодинокі порушення в обслуговуванні пацієнтів. Так, у деяких закладах людям відмовляли у підписанні декларації через місце реєстрації. Нагадуємо, що  неприпустимо тиснути на пацієнтів, аби вони підписували декларацію  винятково зі своїм дільничним лікарем. Згідно з «Порядком вибору лікаря,  що надає первинну медичну допомогу», затвердженим Наказом МОЗ №503 від  19.03.2018 року кожен може обрати лікаря незалежно від місця  реєстрації. Неправомірною також є відмова пацієнтам на підставі того, що  в закладі немає бланків декларацій. Декларація формується в  електронному вигляді і після заповнення роздруковується уповноваженою  особою.

Міністерство охорони здоров’я уважно стежить за зверненням з різних  міст та постійно на зв’язку з регіонами, щоб подібні непорозуміння  швидко усувалися на місцях.

Ми вдячні місцевій владі та лікарям, які якісно організували кампанію  з вибору лікаря та надали усім можливість українцям зробити перший крок  до впровадження зміни у системі охорони здоров’я. Очікуємо активного  продовження кампанії.

Leopolis.news

Також ви можете стежити за головними новинами від Leopolis News на нашому Facebook, Twitter та Telegram-каналі.

Стрічка новин